Evenimente Publicaţii Proiecte Contact Noutăţi
Cladirea Muzeului Regiunii Portilor de Fier
Adresa:

DROBETA TURNU-SEVERIN, Str. Independenţei nr. 2 România

Tel:
052/312.177
Fax:
 052/320.027

An înfiinţare: 1981

Program: zilnic 9-16; luni închis

 

Concurs pentru ocuparea unui post de cercetator ştiintific, gradul Ill, in domeniul istorie, specialitatea: istorie şi arheologie, anunț, fișă post, metodologie concurs

(publicat 13.01.2017)

 

 

Drobeta Turnu Severin este un oraş tânăr, înfiinţat la 1883. Încă din primii ani de existenţă a lui, autorităţile locale au fost preocupate de strângerea şi păstrarea obiectelor antice apărute în timpul diferitelor lucrări ce proveneau de la construcţiile romane sau feudale. Aceste construcţii sunt:

- castrul roman Drobeta

- podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian

- termele romane

- fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr.

- Biserica mitropoliei Severinului.

În 1881, V. Dimitrescu publică lucrarea „Muzeul Severinului” în care sunt prezentate monumentele descoperite în jud. Mehedinţi, cât şi antichităţile descoperite întâmplător sau prin cercetări sistematice, pe care autorităţile locale le strânseseră într-un singur loc.

În 1912, prof. Al. Bărcăcilă înfiinţează „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, care se va muta în 1926 în clădirea nou construită de lângă castrul roman, care, încă de la început, trebuia să adăpostească şi un muzeu ce se va numi, de acum, „Muzeul de istorie şi etnografie din Turnu Severin”.

După 1945, muzeul creşte în importanţă şi îşi lărgeşte arealul de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală având două secţii: istorie şi ştiinţele naturii cu un acvariu în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.

Ultima actualizare: 14 aprilie 2016
Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturala. (2002)