- Din 29 dec. 2017 s-a deschis Filiala Orșova. Muzeul Regiunii Porţilor de Fier - filiala Orşova. Strada Porţile de Fier nr. 32 (intrarea pe strada Decebal)
Program cu publicul: Marţi-Duminică - între orele 9.30 - 17.30, Luni: închis
Preţ bilete - 5 lei elevi/studenţi, - 10 lei adulţi

Muzeul orşovean cuprinde trei registre expoziţionale cu tematica: ştiinţele naturii, istorie-arheologie şi etnografie, specifice zonei. Prin acest proiect se doreşte includerea municipiului Orşova în circuitul turistic naţional. Prin aşezarea şi istoricul zonei, vechea cetate romană Dierna şi fostul paradis Ada Kaleh aveau nevoie de un muzeu local, de un loc în care istoria ei zbuciumată să fie conservată şi redată contemporaneităţii.

 

Evenimentul de lansare a Anului Centenarului 1918 – 2018

- Muzeul Regiunii Porţilor de Fier va organiza în ziua de 26.11.2017, ora 17.00, la Pavilionul Multifuncţional, din strada Independeţei nr. 2, expoziţia temporară de istorie: Memoria şi sensul sacrificiului întru reîntregirea neamului românesc", lansarea cărţilor Maior Alecsandru Strehăianu - Jurnal de front" (Victor Rusu şi Mihaela Stănciulescu) şi Mărturii de veteran din Războiul Intregirii" (Victor Rusu), în cadrul unui spectacol omagial în memoria eroilor neamului.

programul activităților (pdf)

 

 

 Selfie cu omul preistoric
Selfie cu omul preistoric
Animale-din-povesti-2.JPG
Animale din poveşti
Severnav -Trecut, prezent și viitor
Severnav
Natura-Armonii.JPG
Memoria și sensul...
Pavilionul-Multifunctional.JPG
Pavilionul Multifuncţional

Din anul 2010, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier se află într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene. Proiectul urmăreşte, atât reabilitarea clădirii muzeului cât şi a monumentelor istorice din parcul arheologic (castru roman Drobeta, termele romane, piciorul podului lui Traian şi biserica fortificată de sec. XIV).
La ora actuală se poate vizita parcul arheologic și Pavilionul Multifuncțional situate în Str. Independenței nr.2 în cadrul căruia sunt expuse următoarele expoziţii : Selfie cu omul preistoric de la Schela Cladovei; “Memoria şi sensul sacrificiului întru reîntregirea neamului românesc"; Animale din poveşti și expoziția de navomodele „Severnav -Trecut, prezent și viitor”.

 

Drobeta Turnu Severin este un oraş tânăr, înfiinţat la 1883. Încă din primii ani de existenţă a lui, autorităţile locale au fost preocupate de strângerea şi păstrarea obiectelor antice apărute în timpul diferitelor lucrări ce proveneau de la construcţiile romane sau feudale. Aceste construcţii sunt:

- castrul roman Drobeta

- podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian

- termele romane

- fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr.

- Biserica mitropoliei Severinului.

În 1881, V. Dimitrescu publică lucrarea „Muzeul Severinului” în care sunt prezentate monumentele descoperite în jud. Mehedinţi, cât şi antichităţile descoperite întâmplător sau prin cercetări sistematice, pe care autorităţile locale le strânseseră într-un singur loc.

În 1912, prof. Al. Bărcăcilă înfiinţează „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, care se va muta în 1926 în clădirea nou construită de lângă castrul roman, care, încă de la început, trebuia să adăpostească şi un muzeu ce se va numi, de acum, „Muzeul de istorie şi etnografie din Turnu Severin”.

După 1945, muzeul creşte în importanţă şi îşi lărgeşte arealul de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală având două secţii: istorie şi ştiinţele naturii cu un acvariu în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adresa:

Drobeta Turnu Severin, Str. Independenţei, nr. 2
Telefon: +40252.312.177 Fax: +40252.320.027
E-mail: office@muzeulpdf.ro muzeulpdf@rdslink.ro
CUI: 4337

425 Trezoreria. Drobeta Turnu Severin

An înfiinţare: 1981

Program de vizitare:
9.30-17.30 luni-duminică
preț bilet = parc arheologic: 5 lei elevi/studenţi, - 10 lei adulţi
= Pavilion Multifuncțional +parc arheologic: 6 lei elevi/studenţi, - 12 lei adulţi
= Pavilion Multifuncțional: 2 lei elevi/studenţi, - 4 lei adulţi

 

Declarații avere și interese (pdf)

Soluționare contestație (pdf)

Anunț cu rezultatul probei scrise (pdf)

Schimbarea locației pentru susținerea probelor concursului (pdf)

Rezultate selectie dosare (pdf)

Lista funcţiilor plătite din fonduri publice 2018 (pdf)

Lista funcţiilor plătite din fonduri publice (pdf)

ANUNŢ PUBLIC DE SCOATERE LA CONCURS A UNOR POSTURI VACANTE (22.03.2018) (arhiva rar)

Declarațiile de avere și interese

Informare privind prelucrarea datelor personale (pdf)

 

 

 

Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturala. (2002)