-
Documente metodologice recomandate de cIMeC
-
OBJECT ID. Standard internaţional de identificare a bunurilor de artă, anticariat şi antichităţi
În prezent comerţul ilegal cu bunuri culturale este recunoscut pe scară largă ca una din categoriile preponderente de infracţionalitate internaţională. Proiectul Object ID a fost iniţiat de Fundația J. Paul Getty în 1993. Proiectul Object ID a fost dezvoltat prin colaborarea dintre comunitatea muzeală, poliţie şi agenţiile vamale, comerţul de artă, industria asigurărilor şi evaluatorii de artă şi antichităţi. El ajută la combaterea furturilor de artă prin încurajarea utilizării standardului şi prin aducerea laolaltă a organizaţiilor din toată lumea care pot sprijini implementarea lui.
-
Recomandări ale Comitetului Internațional de Documentare pentru muzee (CIDOC) al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM)
Scopul fişelor CIDOC este acela de a face cunoscute lumii muzeelor, într-o modalitate simplă şi cu difuzare largă, informaţii asupra unor diferite aspecte ale documentării în muzee.
Fișa tehnică CIDOC - nr. 1: Înregistrarea: când un obiect intră în muzeu (1994)
Fișa tehnică CIDOC - nr. 2: Etichetarea și marcarea obiectelor de muzeu (1994)
Declarația de principii privind documentaţia muzeală (CIDOC 2005)
Ghidul internaţional CIDOC pentru înregistrarea obiectelor muzeale: grupurile și categoriile de informaţii (1995) -
Catalogare carte - biblioteci: texte de referință
- Principiile de la Paris (1961) [trad. Dan Matei] (descarcați pdf: 166 KB)
- Principiile de la Frankfurt (2003) (trad. Dan Matei) (descarcați pdf: 244 KB)
- Textul Raportulului FRBR: integral (pdf, 1.240 KB)
Între 28 şi 30 iulie 2003, a avut loc la Frankfurt — sub egida Secţiunii de Catalogare a IFLA şi sub preşediţia Barbarei Tillett, preşedinta acestei secţiuni — prima reuniune a experţilor în catalogare din Europa, pentru elaborarea Codului Internaţional de Catalogare. Această conferinţă — găzduită de Die Deutsche Bibliothek — a elaborat ceea ce se cheamă acum „Principiile de la Frankfurt”, adică o nouă generaţie de principii de catalogare, la peste 40 de ani după faimoasele „Principii de la Paris”... Citeşte mai mult...
-
Managementul evidenţei patrimoniului cultural mobil (2003 )
Evidenţa patrimoniului cultural este o activitate prioritară pentru cunoaşterea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural. Ea se realizează la nivel instituţional, teritorial şi central.
- Metodologice
Formulare
-
Formulare pentru evidenţa şi clasarea patrimoniului mobil
Modele de fișe analitice de evidență pentru toate domeniile de patrimoniu mobil, modele de formulare pentru propunerile de clasare în patrimoniul cultural național. Clasarea are ca prim efect înscrierea în Inventarul Patrimoniului Cultural Naţional. Acest inventar se întocmeşte — pe baza ordinelor de clasare — de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului National, iar centralizarea, evidenţa informatizată şi administrarea documentelor care au stat la baza întocmirii inventarelor se efectuează de către CIMEC.
-
Programul DOCPAT
DOCPAT este un program informatic realizat de CIMEC pentru evidenţa patrimoniului cultural mobil (fişe de obiect) şi a arhivelor documentare din muzee (fişe de fototecă, clişotecă, videotecă, şi altele). Este cel mai folosit program pentru colecții muzeale din România.
-
Formular statistic european pentru muzee
Chestionar european standard pentru statistici muzeale, produs de EGMUS (Grupul european pentru statistici muzeale). Versiunea română realizată de CIMEC (traducere: Irina Oberländer-Târnoveanu), mai 2008.
-
Formulare pentru arheologie
Formulare şi instrucţiuni pentru arheologie ale MCPN: cereri de autorizatii de cercetare, rapoarte, etc.