229. Zalău, jud. Sălaj

Punct: Palvar

Cod sit: 139713.18

Colectiv: Dan Băcueț Crișan - responsabil (MJIA Zalău)

Scurtă prezentare a sitului, tipul sitului: Obiectivul cercetat este situat pe strada Crasnei, în perimetrul poligonului militar. Primele cercetări au fost efectuate în 1989 de către St. Bajusz de la MJIA Zalău, fiind în fapt o săpătură de salvare datorată lucrărilor de amenajare a poligonului militar. Cu această ocazie au fost descoperite mai multe morminte datate în secolele IX - X.

Obiectivele cercetării: Zona de risc (poligon militar) precum și importanța descoperirilor ne-au determinat să reluăm în anul 2000 cercetările în vederea stabilirii pe cât posibil a componenței etnice precum și a unei datări cât mai riguroase.

Rezultatele cercetării:

a) anterioare: În campania de cercetări din anul 1989 au fost descoperite mai multe morminte de inhumație cu inventar constând în cercei, brățări, inele ce încadrează necropola în secolele IX - X.

b) Campania anului 2000. În vederea surprinderii altor morminte din cadrul necropolei, au fost trasate două casete cu dimensiunile de 4 x 8 m, respectiv 3, 4 x 12 m la N de suprafața cercetată în 1989, descoperindu-se două morminte de inhumație, ambele în Caseta 2.

M. 1 - groapa mormântului s-a conturat la -0,6 m față de nivelul actual de călcare. Scheletul din care s-au păstrat foarte puține oase era depus într-o cutie de lemn, urmele acesteia păstrându-se foarte bine sub forma unui dreptunghi de culoare maroniu închis. Inventarul mormântului a constat într-un cercel cu capătul răsucit din sârmă de bronz argintată. Orientarea mormântului este V - E.

M. 2 - groapa mormântului s-a conturat la -0,6 m față de nivelul actual de călcare. Scheletul era depus în decubit dorsal într-o cutie de lemn, fiind lipsit de inventar. Orientare V - E.

Pe baza materialelor arheologice și a ritului de înmormântare opinăm pentru datarea necropolei în secolul X, eventual prima jumătate a acestuia.

Materialele arheologice se păstrează în depozitele MJIA Zalău. Cercetările viitoare vor încerca să stabilească întinderea necropolei.

Obiectivele cercetării viitoare: Importanța materialului arheologic provenit în urma campaniilor de cercetare obligă la continuarea săpăturilor sistematice în acest sit în vederea stabilirii cu exactitate a suprafeței necropolei, a modului de dispunere a mormintelor și stabilirea caracterului etnic al comunității care s-a îngropat aici.

Bibliografie

1. C. Cosma, Morminte din secolele IX - X descoperite la Zalău, Ephemeris Napocensis, IV, 1994.