218. Vadu Săpat, com. Fântânele, jud. Prahova

Punct: Budureasca 7 " La Hula"

Cod sit: 133321.04

Colectiv: Marinela Peneș, Bogdan Ciupercă, Claudia Dumitrescu (MJIA Prahova)

Intervenția de salvare de la Budureasca 7 - "La Hula" a dus la recuperarea complexelor dacice, databile în sec. IV - II a. Chr., enunțate mai jos.

Groapa 1, menajeră, descoperită în cas. 1, are forma de clopot în profil, rotundă în plan, a fost surprinsă la -0,51 m față de nivelul actual de călcare și se adâncește cu -1 m. Umplutura de pământ negru cenușos este puternic pigmentată cu chirpici și cărbune. La -0,2 m față de gura cu diametrul de 0,84 m, s-a găsit o seceră de fier (pl. VI / 1), relativ bine conservată. Pe fundul gropii cu diametrul de 1,80 m, bine marcat, s-au găsit fragmente ceramice lucrate cu mâna provenind din corpul unor oale mari cu brâu alveolar și apucători sub buză, castroane și străchini arse secundar, dispuse în diferite poziții.

Groapa 2, menajeră (pl. V / 1, 2), a fost surprinsă în cas. 2, C. 6 - 8, la -0,8 m față de nivelul actual de călcare. Are forma de clopot în secțiune, rotundă în plan și se adâncește cu -0,4 m față de nivelul de surprindere. Gura cu diametrul de 1,5 m este marcată de pietre mari de râu, nearse, dispuse pe circumferință. Umplutura de pământ negru cenușiu sfărâmicios conține pigmenți de chirpici și cărbune, fragmente mari de oale lucrate cu mâna, neîntregibile, un corn și un cap femural de bovideu (pl. VI / 2 - 5). Diametrul maxim al gropii este de 1,8 m, iar fundul cu diametrul de 1,6 m, este bine orizontalizat și îngrijit amenajat.

Groapa 3, menajeră (pl. V / 3), a fost surprinsă în cas. 2, C. 2 - 4, la -0,8 m față de nivelul actual de călcare și se adâncește cu -0,4 m față de nivelul de surprindere. Are aceleași caracteristici ca groapa 2, în plus în umplutura sa s-au găsit fragmente de vatră spartă, amplasate în diferite poziții.

Locuința semiîngropată 1 (pl. V / 4) a fost surprinsă în cas. 2, C. 1 - 5; are plan rectangular cu colțurile rotunjite. Din ea s-a cercetat jumătatea vestică, restul fiind în teren acoperit cu pomi. Zona cercetată a relevat existența unei puternice comasări de ceramică, oase mari, un craniu și gheare de animale, bucăți mari de lipitură, pietre arse, toate dispuse orizontal pe fundul amenajării, în umplutura de pământ cenușiu albicios, ce se adâncește între -0,6 / -0,9 m de la nivelul actual de călcare și -0,32 m de la nivelul de surprindere. Laturile surprinse sunt: cea vestică de 3 m și cea sudică de 2 m.

Ceramica recuperată este în general lucrată cu mâna, din pastă grosolană, gălbuie sau cărămiziu roșcată, arsă și nearsă secundar, provine din: oale și olițe cu margine dreaptă, gâtul scurt marcat de un brâu alveolar simplu, cu sau fără apucători sau marcat de alveole; căni cu torțile ușor înălțate, străchini și fusaiole. Ceramica lucrată cu roata este din pastă fină cenușie, uneori lustruită la negru și provine din funduri de castroane cu inel, corpuri și torți de căni (pl. VI / 6 - 16, 18 - 28). De remarcat prezența unei apucători de capac avimorfă - vultur - de la un capac lucrat cu mâna (pl. VI / 17).

Prin complexele recuperate în campania 2000, cât și în campaniile anterioare, situl arheologic Budureasca 7 "La Hula" se dovedește a fi complex și important pentru documentarea locuirii dacice din Valea Budureasca.

Abstract

The campaign of archaeological research of the year 2000 in the perimeter of the Archaeological Reservation Budureasca have consisted on systematic archaeological diggings, which took place at point Budureasca 4 and on archaeological rescue diggings at point Budureasca 7.

In the site Budureasca 4 the following archaeological complexes have been discovered and studied: the dwelling no. 35, belonging to the Ipotești - Cândești culture, dating from the 5th - 7th centuries A.D., together with a kiln for bread, two domestic pits, a Dacian surface dwelling, dating from the 4th - 2nd centuries B.C.

At Budureasca 7 have been uncovered the following Dacian sites dating from the 4th - 2nd centuries B.C.: a dwelling, with partial sunken floor and three domestic pits.

By future researches at the Archaeological Reservation Budureasca there will be completed the study and the documentation of the 165 levels of habitation afferent to the 31 archaeological sites which are now identified here.