216. Urlueni, com. Bârla, jud. Argeș

Punct: Castellum B

Cod sit: 14566.01

Colectiv: Ioana Bogdan Cătăniciu (IAIA Cluj)

Cu un fond de 9 milioane de lei, s-au început cercetările unei suprafețe de 20 x 4 m, orientată N - S peste partea sudică a praetorium-ului din castellum B; în acest fel se poate avea și planul acestei părți, dat fiind că în 1995 - 1999 am efectuat cercetarea unei suprafețe orientate E - V între incintă și principia și am identificat, ca fiind probabil praetorium, un edificiu de mari dimensiuni din cărămidă și parțial cărămidă nearsă.

Cercetarea din această campanie a stabilit existența în această parte a unor spații de caracter economic, s-a descoperit in situ o amforă de mari dimensiuni și diferite unelte și arme de fier; s-au putut identifica doar dărâmăturile zidurilor și o parte din traseul acestora se află în profile.

Cercetarea s-a efectuat cu 20 muncitori, în perioada 16 - 26 octombrie. Din cauza secetei, condițiile de lucru au fost și mai dificile decât de obicei și trebuie avut în vedere că în acest sit trebuie folosită o pompă vermorell pentru udarea uniformă a suprafeței de cercetat pentru a nu se afecta prin săparea cu târnăcopul obiectele păstrate. Din păcate două din monedele găsite au fost sfărâmate în momentul când s-a dat cu târnăcopul sau cu un târnăcop de mici dimensiuni, singurele unelte care puteau desprinde pământul uscat și deosebit de dens.