184. Sibișel, com. Beriu, jud. Hunedoara

Punct: Bordu

Cod sit: 88341.01

Colectiv: Zeno Karl Pinter (ULB Sibiu), Mihai Căstăian, Costin Daniel Țuțuianu (MCDR Deva)

În apropierea satului Sibișel, pe culmea "Bordu", la 523 m altitudine se află ruinele unei cetăți medievale din care se mai păstrează parțial turnul de poartă și, pe o lungime de câțiva zeci de metri, zidul de incintă. Inițiată în anul 1999, cercetarea arheologică urmărește lămurirea evoluției monumentului respectiv, considerat drept o cetate de refugiu ridicată cel mai probabil de locuitorii Orăștiei la sfârșit de veac XIII și începutul celui de-al XIV-lea.

Investigarea arheologică a cetății medievale de la Sibișel, punctul "Bordu", a vizat realizarea unei magistrale stratigrafice prin alinierea secțiunilor S. 4 și S. 5 cu secțiunea S. 1, din campania precedentă, și verificarea traiectului incintei de piatră.

S. 4 / 2000, cu dimensiunile de 12 x 1,5 m, având latura de SE în prelungirea axei porții, la 1 m distanță spre răsărit față de colțul nordic al secțiunii S. 1. Traversând limba de pământ care face legătura cu drumul de acces, S. 4 a pus în valoare nivelul de călcare al drumului și maniera de săpare a șanțului estic de apărare al cărui capăt l-a secționat.

S. 5, având dimensiunile de 9 x 1,5 m, a fost plasată pe axa porții, în prelungire ideală a lui S. 4, la 12 m depărtare de latura de SV a S. 1. Importantă este descoperirea în acest punct a unui șanț de apărare săpat în stâncă având lățimea de 5 m și adâncimea de cca. -2,5 m, față de platoul pe care se află cetatea. Prezența acestei modalități de fortificare permite presupunerea unei faze mai timpuri a cetății de la Sibișel anterioară ridicării incintei de piatră, urmând ca cercetările viitoare să lămurească acest aspect.

S. 6, având dimensiunile de 2 x 4 m, a fost trasata paralel cu S. 2 la 2 m distanță, spre NV. Pe partea interioară a zidului de incintă a fost descoperită îmbinarea sub un unghi diedru a două segmente drepte de zid, punând în evidență această manieră constructivă pentru obținerea unui traiect curbiliniu.

Pentru protejarea zidurilor cetății sunt necesare minime lucrări de curățare a vegetației și stopare a distrugerii turnului de poartă, monumentul fiind în ultimii în atenția persoanelor care întreprind acțiuni de braconaj arheologic în zona Munților Orăștiei.

Bibliografie

1. Gh. Anghel, Fortificații medievale de piatră din secolele XIII - XVI, Cluj-Napoca, 1986, p. 166 - 168.

2. M. Căstăian, Cetatea medievală de la Cucuiș "Colnic", în: Buletinul Cercurilor științifice Studențești (B.C.S.S.), I, Alba Iulia, 1995, p. 124.

3. Z. K. Pinter, M. Căstăian, D Țuțuianu, în: Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, Deva, 2000, p. 94.

Ilustrația