157. Poiana, com. Zvorâștea, jud. Suceava

Punct: În huci la Fedcu

Cod sit: 151380.01

Colectiv: Mugur Andronic (MNB Suceava)

Cercetările arheologice de la Poiana - Zvorâștea (com. Zvorâștea, jud. Suceava), au debutat în anul 1998, desfășurându-se pe o formă de teren puțin înălțată față de lunca din jur, în locul numit "În huci la Fedcu", la cca. 120 m depărtare de actuala lizieră a pădurii. În epoca de existență a așezării, ea era înconjurată de pădure, mlaștini și bălți. După desecările prin drenaj din anii ultimelor decenii, terenul a fost redat agriculturii.

După descoperirea a zece locuințe de suprafață sau ușor adâncite, săpăturile sistematice ale anului 2000, efectuate cu studenți practicanți (Universitatea Ștefan cel Mare - Suceava, Facultatea de Istorie-Geografie) și zilieri localnici, au avut ca rezultat investigarea unei mari părți din așezare. Drept urmare, au fost cercetate încă 20 de locuințe de același tip și mai multe vetre și gropi în aer liber.

Locuințele posedă de regulă instalații de foc de tipul vetrelor sau cuptoarelor din pietre. Au laturi în jurul a patru m și orientare N - S.

Tot tipică secolelor de sfârșit al primului mileniu creștin este și ceramica, realizată aproape în totalitate numai cu mâna și decorată pe buze cu alveole sau crestături. În schimb, în această a doua campanie de săpături, s-a descoperit o cantitate ceva mai mare de ceramică locală lucrată cu roata (pastă cu cioburi pisate și uneori cu nisip). Aceasta beneficiază de decorare compusă din linii orizontale, singure sau alternate, cu benzi de linii vălurite. La rândul lor, cele câteva buze fragmentare au profile mai arcuite și buza mai elaborată. Pe unele, pe interior, apar decorări de linii "în val".

În cadrul ceramicii se remarcă un vas fragmentar, decorat alternativ cu benzi de linii drepte și ondulate, cât și un fragment provenind din zona umerilor decorat - cu totul inedit - cu succesiuni de cruci, realizate cu un instrument crestat, poate asemănător, ca termen de comparare, cu vârful unei furculițe.

Inventarul obiectelor este destul de sărac: lame de cuțit din fier, fusaiole (din care una decorată cu incizii lineare - circulare, succesive pe corp), împungătoare din oase, o coasă din fier. Piesele sunt inventariate în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei.

Notabilă, este descoperirea unei lupe din fier și a unui fragment de zgură, ceea ce demonstrează obținerea fierului pe plan local.

Deși până în prezent nu s-au descoperit obiecte de înlesnire certă a datării sitului, analiza ceramicii ne indică destul de sigur perioada secolelor VIII - IX, interval cronologic propus și după prima campanie de săpături.