48. Ciocadia, com. Bengești - Ciocadia, jud. Gorj

Punct: Codrișoare

Cod sit: 78917.01

Colectiv: Vasile Marinoiu - responsabil, Dumitru Hortopan (MJ Gorj)

În urma sesizărilor primite de la locuitorul Simion Țop din satul Ciocadia, s-a realizat un sondaj în punctul Codrișoare. Mâna de lucru a fost asigurată cu muncitori de la Muzeul Județean Gorj.

Punctul Codrișoare se află situat la intrarea, dinspre S în satul Ciocadia - la 300 m E de malul stâng al pârâului Ciocadia și la 3 km N de DN 67 (Târgu Jiu - Râmnicu Vâlcea).

Sondajul a constat în trasarea unei casete cu dimensiuni de 3,5 x 2 m, în colțul de SV al unui platou cu o suprafață de cca. 6 ha (pl. 5).

La -0,3 m față de nivelul actual de călcare a apărut fundația unui zid din piatră de râu legată cu mortar de var cu o grosime de 0,6 m, orientată E - V. La -0,4 m s-a descoperit o suprafață de formă circulară, cu arsură puternică, având diametrul de 0,85 m și grosimea de 0,2 m. Lângă zid, în partea sudică, a apărut un pavaj din piatră de râu de diferite dimensiuni.

Materialele arheologice descoperite sunt de factură romană: fragmente de olane, țiglă și cărămidă (acestea din urmă având diferite dimensiuni: 0,3 x 2,25 x 0,05 m; 0,39 x 0,25 x 0,06 m; 0,42 x 0,29 x 0,06 m, etc.), ceramică (pl. 6/13, 14) și sticlă fragmentară, mai multe fragmente de la un vas de bronz, o aplică traforată din bronz (pl. 6/2), o fibulă traforată din bronz (pl. 6/3), o altă fibulă din bronz de tipul profilat (pl. 6/5), un cuțit din fier, un inel din fier având gravat chipul zeului Mercur (pl. 6/1), mai multe fragmente de argint dintr-un cercel filigranat de tipul "nodul lui Hercule" (pl. 6/6), un fragment dintr-o mărgea discoidală din os decorat cu cercuri incizate concentrice (pl. 6/7), piroane din fier (pl. 6/8-12), un calapod din piatră (pl. 6/15), partea superioară a unui ac de păr din bronz (pl. 6/4).

Sondajul de la Ciocadia este încă insuficient pentru a trage unele concluzii privitoare la destinația locuirii romane de aici (villa rustica sau fortificație) sau referitoare la întinderea acesteia.

Această descoperire vine să aducă pe harta arheologică a județului Gorj un nou sit de epocă romană care se încadrează cronologic în secolele II - III p. Chr.

Ilustrația