41. Căuaș, com. Căuaș, jud. Satu Mare

Punct: Sighetiu

Cod sit: 137309.01

Colectiv: Németi János - responsabil (MM Carei)

Situl arheologic de la Căuaș - Sighetiu este controlat de noi încă din anii 1970, înaintea desecării Văii Ieriului. Așezarea preistorică se întinde pe o insulă imensă de aproape 100 de iugăre (cca. 60 ha), locuită în bună parte în prima epocă a fierului. În anii din urmă au fost efectuate mici sondaje de verificare, respectiv de Tiberiu Bader în 1978, apoi de Neța Iercoșan în anul 1996. În vara anului 1998 în centrul insulei a fost trasat un șanț de scurgere spre canalul Ieriului. Cu această ocazie Muzeul Județean Satu Mare a întreprins o mică săpătură de verificare, taluzând malul șanțului de scurgere și trasând două secțiuni de verificare pentru a stabili stratigrafia verticală a sitului: S. I / 2000 (10 x 2 m); S. II (12 x 2 m). Cercetările arheologice au fost conduse de Németi János.

În urma observațiilor făcute putem constata că așezarea din prima vârstă a fierului are un singur nivel de cultură și se concentrează în zonele mai apropiate de apa Ieriului și în jurul fostului lac din centrul insulei. Pe baza ceramicii, așezarea se datează din Ha A și face parte din cultura Gáva, faza deja formată. Așezarea a fost întărită cu un șanț și val de apărare, paralel cu canalul actual lateral al Ieriului (canalul Kubik).

Materialul arheologic recoltat a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Carei.

Bibliografie

1. Neța Iercoșan, Sondajul arheologic Căuaș - "Sighet", jud. Satu Mare, comunicare la a XXXI-a sesiune anuală de rapoarte preliminare de săpături arheologice, mai, București, 1997

Abstract

At Căuaș - Sighetiu it was carried out a checking excavation. It was established that this archaeological site is belonging to the Hallstatt A period, being part of Gáva culture, the evolved phase. The settlement was fortified with ditch and a vallum.