37. Carei, jud. Satu Mare

Punct: Bobald I

Cod sit: 136535.01

Colectiv: Németi János - responsabil (MM Carei); Molnár Zsolt (UBB Cluj), studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj

În vara anului 2000 am continuat cercetările arheologice în hotarul orașului Carei - punctul "Bobald I - Livada". La cercetările arheologice au participat studenții de la Universitatea "Babeș-Bolyai", Facultatea de Istorie și Filozofie, timp de două săptămâni, ca participanți, sub conducerea Molnár Zsolt. Șeful din oficiu al șantierului este Petre Roman, iar lucrările au fost conduse de Németi János.

În acest an am continuat S. XI, cu dimensiuni de 12 x 2 m, adâncimea maximă fiind de -2,1 m, cu scopul de a verifica panta tell-ului, deranjată mult de gropi moderne. Stratul de cultură din epoca bronzului a fost mult bulversat și din cauza înmormântărilor feudale, care în această zonă a tell-ului sunt săpate în două sau trei nivele (ultimul nivel cuprinde înmormântări de copii). Din morminte feudale provin: o monedă de argint și două ace de coc, frumos ornamentate, lucrate din argint aurit.

Secțiunea nr. X - magistrală - deschisă încă în anul 1997, a fost săpată până la marginea tell-ului propriu-zis, la buza șanțului de apărare, unde a fost surprinsă o groapă menajeră Gr. 1 / 1997, cu materiale dacice. În anul 2000 am deschis o casetă cu dimensiuni de 6,5 x 3 m, pentru dezvelirea gropii menționat mai sus. La 50 m de la marginea șanțului de apărare a fost deschisă S. I / 2000 în lan, cu scopul de a verifica această porțiune de teren în afara șanțului de apărare. În această secțiune, în afară de o slabă depunere din epoca bronzului a fost surprinsă o locuință din sec. al XVII-lea.

În C. A, în afara Gr. 1, au fost surprinse și alte complexe mai mici săpate pentru a obține lut din malul șanțului în epoca Latène D de către locuitorii așezării dacice, care probabil se află în apropiere (stratul antic este acoperit de o depunere groasă a satului feudal Bobald, dispărut la sfârșitul sec. al XVIII-lea).

Din gropile dacice și din nivelul antic al șanțului de apărare - în adâncimea de la -1,45 / -1,6 m - au fost obținute multe fragmente ceramice lucrate cu mâna și cu roata olarului, de factură dacică, câteva obiecte din os, un cuțitaș din fier, cuie și vârfuri de săgeți din fier, o fibulă din bronz, o plăcuță ornamentată din argint, un fragment de "cataramă" din bronz și alte obiecte (nasturi) din bronz. Fibula din epoca romană imperială, face parte din seria fibulei cu profilul puternic profilat, tipul 19C Rustoiu, foarte frecventă în Dacia în sec. I. p. Chr. Ceramica lucrată cu mâna și cu roata olarului are analogii apropiate la Moigrad și la Șimleul Silvaniei, precum și din descoperirile mai vechi din județul Satu Mare de la Acâș - "Togul lui Majtinyi" și Lazuri - "Lubi tag". Așezarea dacică de la Carei - Bobald se datează mai mult din sec. I p. Chr.

Bibliografie

1. Gh. Lazin, A. Cionca, Noi descoperiri dacice pe teritoriul actual al județului Satu Mare, StCom Satu Mare, VII - VIII (1986 - 1987), p. 85 - 92.

2. J. Németi, Descoperiri arheologice din hotarul orașului Carei, StCom Satu Mare, V - VII (1981 - 1982), p. 162 - 182.

3. J. Németi, Descoperiri dacice din județul Satu Mare (mss.)

Abstract

At Carei - Bobald I, there were discovered some graves dating from the medieval period; a dwelling belonging to the 17th century and many Dacian complexes from 1st century B.C.