24. Bogâltin, com. Cornereva, jud. Caraș Severin

Punct: Vârful Gogâltan

Cod sit: 52197.01

Colectiv: Sorin Marius Petrescu (MJERG Caransebeș)

.Pe drumul național Băile Herculane - Baia de Aramă, în dreptul km. 14, Valea Cernei este străjuită pe malul drept de un masiv abrupt calcaros cu o altitudine relativă de cca. 250 m, numit de localnici Vârful Gogâltan sau Vârful Benghii.

Cu ocazia unei periegheze efectuate în anul 1993 au fost adunate din gropile căutătorilor de comori de pe culmea masivului câteva fragmente ceramice aparținând culturii Coțofeni, faza a III-a. Cercetările efectuate în anul 2000 au constat din trasarea unei casete de 2 x 4 m, orientată N - S pe platou într-o zonă cu multe lespezi mari și blocuri din calcar ce delimitau o incintă cu diametrul de cca. 12 - 16 m.

Stratigrafia este următoarea: între 0 și -0,15 m strat vegetal cu mult material clasic mărunt; între -0,15 și -0,3 m nivelul de locuire preistorică amestecat cu material clasic; începând cu -0,3 m stânca și sterilul. Cel puțin o parte din lespezi și blocuri calcaroase au fost aranjate voit pentru a delimita zona locuită.

Ceramica este fragmentară și aparține speciilor uzuală și semifină, fiind de culoare roșie, gălbuie și nuanțe de brun. Ca ornamente sunt folosite cele în tehnica "Furchenstich", șiruri de linii scurte paralele oblice în formă de "schelet de pește", impresiuni triunghiulare, motive "în șah", "flori de gheață" și brâuri alveolate.

La adâncimea de -0,25 m a fost descoperit și un lustruitor din gresie liasică de tip Gresten, a cărui sursă este la cca. 2 km Cheile Prisăcinei.

Prin factura pastei și motivele ornamentale, ceramica aparține finalului fazei a III-a a culturii Coțofeni. Considerăm că locuirea de pe platou este o așezare de sezon cald, sezonul rece fiind petrecut în cel puțin două peșteri confortabile iarna, aflate în apropiere și având locuire contemporană documentată deja: Peștera Hoților - Gogâltan și Peștera Oilor. Cercetările viitoare credem că vor aduce noi dovezi în această privință.