10. Almașu Mare, com. Almașu Mare, jud. Alba

Punct: Cheile Cibului - Picui, Peștera cu trei guri, La Bisericuță, Almaș - La cruce

Cod sit: 2318.02; 2318.03; 2318.06; 2318.01

Colectiv: Horia Ciugudean, Constantin Inel, Adrian Gligor (MNUAI)

În luna noiembrie a anului 2000, am efectuat cercetări de suprafață pe raza comunei Almașu Mare, prilejuite de reamenajarea drumului Almașu Mare - Cib - Cheile Cibului, ocazie cu care am verificat și identificat mai multe situri arheologice.

Astfel, în punctul "Picui" din Cheile Cibului, a fost localizată o necropolă tumulară, formată din patru movile aplatizate, dispuse pe culmea destul de lată dintre valea Cibului și cea a Glodului. Pe versantul sudic al masivului "Vânătarea" se află "Peștera cu trei guri", foarte bine poziționată, apărată natural, uscată, propice locuirii. Aici, am adunat de la suprafață fragmente ceramice aparținând culturii Coțofeni și epocii medievale.

În punctul "La Bisericuță" din Cheile Cibului, configurația terenului ne sugerează urmele unei posibile construcții ecleziastice (?), probabil acel complex mănăstiresc menționat de tradiția sau de literatura de specialitate (V. Drăguț).

Tot în Cheile Cibului, pe valea ce coboară spre Băcâia, a fost identificată o amenajare pietruită a unui drum, care în tradiția locului este considerat că ar fi de epocă romană, însă este cel mai probabil din perioada modernă, cel mult tereziană.

În cimitirul din jurul bisericii Sf. Nicolae din Cib, pe un platou mic de deasupra bisericii de zid, se pot observa urmele mai vechiului lăcaș de lemn, amintit de conscripții înainte de atestarea bisericii de zid din 1786.

În hotarul satului Almaș - Suseni, în punctul numit "La cruce", deasupra cimitirului bisericii "Schimbarea la față", am localizat o altă necropolă tumulară, formată din 5 movile. Aici am redirecționat drumul de hotar ce risca să distrugă unul dintre tumuli și am început o săpătură de salvare care n-a putut fi finalizată, datorită condițiilor meteorologice nefavorabile, ea urmând să fie continuată în acest an.